Gegužės 17 d. minima Pasaulinė telekomunikacijų ir informacinės visuomenės diena

2023-05-19

Gegužės 17-ą dieną pasaulyje švenčiama kasmetinė Pasaulinė telekomunikacijų ir informacinės visuomenės diena. Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga (angl. International Telecommunication Union, ITU) paskelbė šių metų Pasaulinės technologijų ir informacinės visuomenės dienos temą – „Mažiausiai išsivysčiusių šalių įgalinimas pasitelkiant informacines ir ryšių technologijas“ (angl. Empowering the least developed countries through information and communication technologies). ITU pažymi, kad mažiausiai išsivysčiusios šalys yra didžiausias pasaulyje nepanaudotas išteklius, kurio poreikius reikia patenkinti, kad būtų pasiekti darnaus vystymosi tikslai. Maždaug trečdalis iš 2,7 milijardo žmonių yra neprisijungę prie interneto 46 mažiausiai išsivysčiusiose šalyse. Investicijos į šias jaunas, gyvybingas šalis gali paskatinti tvarų augimą kartoms.
ITU skelbiama pasaulinė informacinių ir ryšių technologijų naudojimo statistika rodo, kad:
•    2022 m. pasaulyje internetu naudojosi 66 proc. gyventojų, o tuo tarpu 2012 m. – 34 proc. gyventojų. Tačiau daugiau internetas naudojamas jaunimo tarpe – 75 proc. jaunų žmonių (15-24 m. amžiaus) naudojosi internetu.
•    2022 m. vis dar pasaulyje daugiau vyrų naudojosi internetu – beveik 70 proc., tuo tarpu moterų – virš 60 proc. 
•    2022 m. pasaulyje virš 80 proc. miesto gyventojų naudojosi internetu, tuo tarpu kaimo vietovėse – daugiau kaip 45 proc.
•    2022 m. internetu naudojosi 88 proc. 16–74 metų amžiaus Lietuvos gyventojų. Lietuvoje internetu naudojosi 88 proc. moterų, tuo tarpu vyrų – 87 proc.
Pasaulinė telekomunikacijų ir informacinės visuomenės diena visame pasaulyje švenčiama ITU iniciatyva. Pasaulinės telekomunikacijų ir informacinės visuomenės dienos tikslas – informuoti ir šviesti visuomenę apie galimybes, kurias visuomenėms ir ekonomikoms atveria interneto bei kitų informacinių ir ryšių technologijų naudojimas, ir skaitmeninės atskirties mažinimo būdus. Ši diena pasaulyje minima jau 54-ąjį kartą.

Duomenų šaltinis: ITU, Valstybės duomenų agentūra

IVPK inf.

Apie naujieną

Autorius
IVPK
Skaitmeninė technologija, specializacija
Telekomunikacijos
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė