Nauji būdai bendrai spręsti darbo jėgos ir įgūdžių trūkumo problemą

2022-11-30

Lapkričio 4 d. Europos VUT tinklas paskelbė naują dokumentą apie tai, kaip VUT ir jų partneriai gali dirbti, kad padidintų darbo rinkos atsparumą ir patenkintų kintančius darbdavių ir darbo ieškančių asmenų poreikius: „Bendras darbo jėgos ir įgūdžių trūkumo problemos sprendimas, pasirengimas būsimai Europos darbo rinkai“.

Šiame dokumente pateikiami konkretūs pavyzdžiai, kurie buvo akcentuoti 2022 m. VUT tinklo suinteresuotųjų šalių konferencijoje.

Konferencijoje daugiausia dėmesio skirta trims pagrindiniams strateginiams prioritetams.

  • Tam tikrų regionų, sektorių ir profesijų patrauklumo didinimas.
  • Pagalba asmenims iš grupių, patiriančių diskriminaciją darbo rinkoje.
  • Intervencijos į darbo rinką veiksmingumo didinimas.

Tyrime pabrėžiama, kad darbo jėgos ir įgūdžių trūkumas yra skubiai spręstinas, o laisvų darbo vietų rodiklis didėja visą dešimtmetį. Vienos iš pagrindinių priežasčių yra dideli darbo rinkos sutrikimai tiek dėl trumpalaikių (pvz., COVID-19), tiek dėl ilgalaikių problemų (pvz., dvejopa skaitmeninė ir žalioji pertvarka).

Moksliniuose tyrimuose taip pat pabrėžiama, kad darbo rinkos dalyvių tinklas turi imtis įvairialypių intervencinių veiksmų, įskaitant pagrindinį įsidarbinamumo mokymą, kvalifikacijos kėlimą, perkvalifikavimą ir darbuotojų išlaikymą, aktyvesnį įdarbinimą ir didelį darbo jėgos perskirstymą.

Visą dokumentą skaitykite čia.

© Europos Komisija

© Blue Planet Studio – stock.adobe.com

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7105
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
ES institucijų