Nauja ataskaita: Švedijoje daugiau moterų studijuoja IT, tačiau atsisako šios profesijos

2023-01-30

IT studijuojančių moterų dalis didėja, tačiau po mokslų IT pasirenka dirbti mažiau moterų nei vyrų. Tokie Švedijos aukštojo mokslo institucijos (UKÄ) ir Švedijos ekonomikos ir regionų augimo agentūros (Tillväxtverket) parengtos naujos ataskaitos rezultatai.

Ataskaitoje „Skaitmeninės kompetencijos tvanas“ autoriai išnagrinėjo, kaip plėtoti skaitmeninės kompetencijos pasiūlą. Tyrime dalyvavo 69 profesinio rengimo ir mokymo kolegijos, universitetinės kolegijos ir antrosios pakopos IT kursų teikėjai. Daugumoje mokymo kursų būdinga pernelyg didelė vyrų dalis, tačiau vis daugiau moterų renkasi studijuoti IT.

IT studijuojančių moterų dalis lėtai didėja

2012–2020 m. IT mokymus pradėjusių moterų dalis padidėjo nuo 26 proc. iki 30 proc. Taigi augimas lėtai didėja, todėl gali prireikti šiek tiek laiko, kad IT specialistų lyčių pusiausvyra būtų vienoda ir matoma.

Daugiausia moterų mokosi civilinės inžinerijos programose chemijos ir biotechnologijų srityje. 2020 m. 62 proc. naujų studentų buvo moterys. Kiti mokymo kursai, kuriuose dalyvauja daug moterų, apima IRT, taip pat informatikos ir sistemų mokslą.

Moterys atsisako darbo vietų IT srityje

Kitas ataskaitos rezultatas yra tai, kad po mokymų darbą IT srityje renkasi mažiau moterų nei vyrai. Tai nėra naujiena, - jau ankstesnė 2020 m. ataskaita parodė lyčių nelygybę, kai moterys nenori dirbti IT, net jei turi tinkamą išsilavinimą. Todėl viena iš galimybių gerinti įgūdžių ugdymą – skatinti daugiau moterų likti IT.

Dideli lyčių darbo užmokesčio skirtumai

Bendrai, IT srityje vyrams mokamas didesnis darbo užmokestis nei moterims, nepaisant to, kad jie turi tokį patį išsilavinimą. Visose IRT profesijose vyrai uždirba 7–20 proc. daugiau nei moterys. Mokymai, po kurių moterims mokamas didžiausias darbo užmokestis, yra pramonės ekonomika ir organizacija, po kurių vidutinis darbo užmokestis yra 409 000 SEK per metus. Tačiau vyrai tokiu atveju gauna 79 000 SEK didesnį vidutinį darbo užmokestį, o tai yra netolygiausias pasiskirstymas iš visų į tyrimą įtrauktų kursų.

Tačiau įgijus elektronikos, informatikos ir automatizavimo bakalauro laipsnį, moterų darbo užmokestis buvo didesnis nei vyrų: vidutinis moterų darbo užmokestis buvo 390 000 SEK, o vyrų – 342 000 SEK.

Vienos iš dažniausiai IT, programinės įrangos ir sistemų kūrėjų profesijų atveju moterys uždirba vidutiniškai 487 000 SEK per metus. Tačiau mažiausias vidutinis darbo užmokestis yra tarp aptarnavimo technikų, kur moterys uždirba 379 000 SEK per metus.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/node/7279
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Išplėstiniai įgūdžiai
Skaitmeninis ekspertas
Iniciatyvos rūšis
Nacionalinė